Støt
give now
Skip to content

Foto: Mike Kollöffel

Skoletandpleje i Guatemala

Vi arbejder for, at fattige børn i Guatemala får bedre sundhed, skolegang og livsvilkår gennem et skolebaseret projekt om forebyggende tandpleje med daglig tandbørstning og undervisning-,oplysnings- og informationsarbejde om tandsundhed blandt børn og voksne.

Der er et massivt behov for bedre tandsundhed blandt børn i det mellemamerikanske land. En forundersøgelse af børns tandsundhed i Guatemala i 2019* viser, at 95% havde caries og 38% af børnene havde tandpine. Udbredt fattigdom, manglende viden om tandsundhed, manglende tandbørstevaner og et stort sukkerindtag betyder, at især fattige børn i Guatemala lever med tandpine. Det skaber mistrivsel, højt skolefravær og udsigt til en dårligere fremtid.

I projektet sætter vi daglig tandbørstning på skoleskemaet og arbejder med at undervise i og oplyse om tandsundhed blandt børn, børnenes familier, skolelærere, lokale sundheds- og undervisningsansatte og myndigheder. Via lokale netværk, småbørns- og sundhedscentre når vi også ud til en mindre gruppe gravide og forældre til småbørn i alderen 2-6 år.

Projektet er forankret i 14 projektskoler i de to kommuner Rabinal og Salamá, der ligger i den bjergrige Verapaz-provins nordøst for hovedstaden Guatemala. Omkring 4.800 børn fra 1.-6. klasserne deltager i projektet, som har etableret et godt samarbejde med tandlægeskolen på San Carlos Universitetet og ligeledes med sundheds- og undervisningsministeriet.

Fotos: Mike Kollöffel

Projektet i Guatemala er støttet af DANIDA-midler gennem CISU – Civilsamfund i Udvikling. Det implementeres af organisationen PRODESSA, der har over 30 års erfaringer med lokal udvikling og med at forbedre kvaliteten af undervisningen i Guatemalas folkeskoler. PRODESSA har et tæt samarbejde med det guatemalanske undervisningsministerium.