Støt
give now
skip to Main Content

RWANDA

Vores udviklingsprojekt, Basic Package of Oral Care, i Rwanda løber over 3 år, og inkluderer 13 skoler med ca. 18.000 skolebørn fordelt over tre distrikter: Gasabo, Gicumbi og Nyamagabe.

Formålet er at forbedre de involverede børns tandsundhed og deres generelle hygiejne, og derved bedre børnenes livbetingelse, så de får mere udbytte af deres skolegang. Vi vil opnå dette gennem et skolebaseret tandbørstnings- og håndvaskprogram, der vil styrke lokalsamfundets (særligt skolernes) viden om tandpleje, og øge de lokales kapacitet til selv at håndtere og forebygge infektioner og tandproblemer. Samtidig vil der blive etableret en ’advocacy gruppe’, der samler relevante interessegrupper på distrikts- og nationalt niveau, hvor der advokeres for skolebaserede tandsundhedsinitiativer. Kernen i projektet er således kapacitetsopbygning og fortalervirksomhed, hvilket vil sætte fokus på en øget adgang til tandpleje for de fattigste dele af befolkningen. Projektet er en udvidelse af et tidligere projekt, som løb fra 2012-2015, og gennemføres med Danida-midler fra CISU.

Hvorfor Rwanda?

Det centralafrikanske land Rwanda er muligvis mest kendt pga. folkedrabet i 1994, hvor knap 1 mio. mennesker blev dræbt over kun et par måneders tid. Følgerne heraf har naturligvis været anseelige, og kombineret med faktorer som ekstrem fattigdom og en hastigt tiltagende HIV/AIDS pandemi, har det resulteret i en traumatiseret befolkning, som kæmper for at klare en benhård hverdag.

Sundhedsministeriet i Rwanda foretog i 2008 en undersøgelse af de mest hyppige årsager til besøg på landets hospitaler – på plads nummer 1 står: sygdom i tænder og tandkød.

Så meget desto mere problematisk er det, at der i Rwanda kun er 37 tandlæger ud af en befolkning på 12 mio. mennesker. Det svarer ca. til, at én tandlæge skal kunne tage sig af mere end 400.000 patienter. WHO anbefaler, at der mindst er én tandlæge pr. 10.000 indbyggere.

Oveni dette kommer generelt manglende tandbørstevaner og et højt sukkerindtag, samt bredt manglende viden om mundhygiejne blandt befolkningen.

Alt i alt må man indse, at i Rwanda – som det er tilfældet med mange andre udviklingslande – er det ikke muligt blot at behandle sig ud af problemet. Man er nødt til også at tænke i forebyggelse.

.. I Rwanda bor der 12 millioner mennesker.

.. Når de tager på hospitalet, er den hyppigste årsag: sygdom i tænder og tandkød.

.. Samtidig findes der kun 37 tandlæger i hele landet.

Læs vores afsluttende evalueringsrapport 2018:

rwanda_1
rwanda_7
rwanda_8
rwanda_9
rwanda_10
rwanda_11

Lokal forankring i Rwanda

Tandsundhed Uden Grænser samarbejder om projektet med den internationale humanitære organisation SOS Children’s Villages Rwanda.

Her kan du læse mere om SOS Børnebyerne i Rwanda.

Vi tager udgangspunkt i skolerne

I Rwanda går ca. 85% af børnene i skole, med en færdiggørelsesandel på omkring 60%. Børnene går i skole fra de er helt små til deres tidlige teenageår, og i denne periode udvikles en stor andel af de adfærdsmønstre, man bibeholder resten af livet. Skolerne udgør altså en ideel ramme for promovering af tandsundhedstiltag, og derfor foregår meget af vores arbejde i Rwanda med udspring i skolerne.

Vi arbejder specifikt med 13 forskellige skoler fordelt på distrikterne Gikongoro, Byumba og Kigali, for primært at hjælpe skolebørn fra klassetrinene 1-6. Disse skoler er nøje udvalgt i samarbejde med hvert distrikts undervisningsministerium, og med SOS Rwanda, ud fra følgende kriterier:

  • Eleverne hører til de fattigste familier
  • Skolerne er dårligt stillede i forhold til andre skoler i området
  • Der er lige mange piger og drenge på skolen
  • Skole-testresultater i 6. klassetrin er dårligere end andre skoler i området
  • Fremmøde blandt eleverne er ringere end på andre skoler i området

Projektet vil hjælpe disse børn gevaldigt, men samtidig vil det i høj grad gavne både deres familier, lærere og områdets sundhedsarbejdere; fordi dette projekt har fokus på bæredygtighed og langsigtet sundhedsfremme, vil disse grupper bliver undervist og trænet i generel tandsundhed og basal hygiejne. Som del af vores fortalervirke, vil vi desuden arbejde løbende på at influere de relevante beslutningstagere og politikere.

Udviklingsprojektets overordnede mål

Vi vil forbedre oral og generel sundhed blandt skolebørn i de førnævnte områder, og vi vil forøge de relevante institutioner og individers ansvar for skolebaserede tandsundhedsinitiativer ved begyndelsen af 2018.

Målinger i projektområderne

Børn, der i screeningsøjeblikket udtrykker tandpine

2015: 47%
2016: 15%
2018, 7%

Børn med blødende tandkød

2015: 60%
2016: 29%
2018: 18%

Børn med synlig karies

2015: 44%
2016: 31%
2018: 16%

Børn, der ikke mener, at sukker i mad og drikke påvirker deres tænder

2015: 42%
2016: 8%
2018: 6%