Støt
give now
Skip to content

Foto: Heine Pedersen

Skoletandpleje i Palæstina

Vi arbejder for, at udsatte børn i Palæstina får bedre sundhed, skolegang og trivsel gennem forebyggende tandpleje. Lokale partnerskaber og nationale sundhedsplaner er også i centrum for vores indsats.

Ved en forundersøgelse på Vestbredden i 2014 fandt Tandsundhed Uden Grænser, at 45% af alle screenede børn mellem 6 -12 år led af tandpine. Ondt i tænderne skaber mistrivsel, højt skolefravær og udsigt til en dårligere fremtid.

I Tandsundhed Uden Grænser arbejder vi målrettet på at forbedre disse vilkår og give børn i Palæstina bedre tandsundhed ved at udbrede forebyggende tandpleje i landet. Det gør vi ved at etablere basal skoletandpleje på udvalgte projektskoler, hvor elever, lærere og forældre bliver undervist i vigtigheden af tandsundhed, og hvor daglig tandbørstning kommer på skoleskemaet.

Tandsundhed Palæstina
Samarbejdspartner til Tandsundhed uden Grænser (PMRS in Bethleham). Børn lærer at børste tænder.
Samarbejdspartner til Tandsundhed uden Grænser (PMRS in Bethleham). Børn lærer at børste tænder.
Samarbejdspartner til Tandsundhed uden Grænser (PMRS in Bethleham). Børn lærer at børste tænder.
PROJEKTET

Projektet kaldes ASMA – en arabisk forkortelse for “Sunde Tænder, Bedre Fremtid”. Det gennemføres med en Danida-bevilling fra CISU. Projektet afvikles i samarbejde med Palestinian Medical Relief Society (PMRS), som er en landsdækkende, palæstinensisk NGO med 30 års erfaring inden for sundhedsområdet. 

Som led i vores langsigtede udviklingsarbejde, udsender vi hvert år frivillige professionelle tandfaglige fra Danmark, som tager afsted for at hjælpe nogle af de mange børn, som har hårdt brug for akut tandbehandling. Derudover samarbejder vi med tandlægeskolen Al-Quds University, hvor de studerende modtager forelæsninger inden for forebyggende tandpleje og bliver trænet i akut tandbehandling i felten og i forebyggende tandsundhed på skoler og i de lokale samfund.

I Palæstina har vi sammen med PMRS været initiativtager til at stifte en national tandsundhedskomité, som det palæstinensiske sundhedsministerium har taget til sig. Vi støtter og rådgiver komitéen i at udvikle Palæstinas første strategi for tandsundhed. Målet er at skabe en basal national skoletandpleje for alle palæstinensiske børn.

Positive resultater på få år

Disse konkrete, enkle tiltag bidrager på kort tid til en positiv forskel: En evaluering fra 2019 viser, at vores tandbørsteprogrammer gør en forskel for børnenes trivsel ude på vores projektskoler. Antallet af børn med tandpine var i løbet af 3 år faldet med 57%. Der var 87% færre tilfælde af tandkødsbetændelse og 39% færre tilfælde af caries. Det har medført et fald i skolefravær i samme periode på hele 19%. Vores undersøgelser viser desuden, at børnene opnår større læring og trivsel – og dermed er de på vej til et bedre liv.

RESULTATER

57 %

færre børn oplever tandpine

87%

færre børn har tandkødsbetændelse

19%

er skolefraværet faldet med

Vil du udsendes på dentalmission?