Støt
give now
skip to Main Content

RWANDA

Det centralafrikanske land Rwanda oplevede i 1994 et blodigt folkedrab, hvor knap 1 mio. mennesker blev dræbt på kun få måneder. Følgerne heraf har været enorme, og kombineret med ekstrem fattigdom og en hastigt tiltagende HIV/AIDS pandemi, har det resulteret i en traumatiseret befolkning, som kæmper for at klare en benhård hverdag.

Sundhedsministeriet i Rwanda foretog i 2008 en undersøgelse af de mest hyppige årsager til besøg på landets hospitaler – på plads nummer 1 står: sygdom i tænder og tandkød. Så meget desto mere problematisk er det, at der i Rwanda kun er 70 tandlæger til en befolkning på 12 mio. mennesker. Det svarer ca. til, at én tandlæge skal kunne tage sig af mere end 170.000 patienter. WHO anbefaler, at der mindst er én tandlæge pr. 10.000 indbyggere. Oveni dette kommer generelt manglende tandbørstevaner og et højt sukkerindtag, samt bredt manglende viden om mundhygiejne blandt befolkningen.

Alt i alt må man indse, at i Rwanda – som det er tilfældet med mange andre udviklingslande – er det ikke muligt blot at behandle sig ud af problemet. Man er nødt til også at tænke i forebyggelse.

MAG_4269
rwanda_8
JMP_7045
PROJEKTET
Med afsæt i de flotte resultater fra projektet der løb fra 2015-2018 starter TUG et nyt projekt op i Rwanda i 2018. Det nye projekt har især fokus på forebyggende indsatser.

Vi uddanner lokalt sundhedspersonale og frivillige og sørger for, at udruste dem til selv at kunne håndtere og forebygge infektioner og tandproblemer. Derudover samarbejder vi med tandlægeskolen i Rwanda, hvor de studerende kommer i praktik ude i felten, for at understøtte det forebyggende oplysningsarbejde og behandle akutte smerter.

Som en del af vores forebyggende arbejde, arbejder vi på det politiske plan og advokerer for skolebaserede tandsundhedsinitiativer på nationalt niveau. I 2019 giver det pote, da tandsundhed kommer på den politiske dagsorden i Rwanda. Sundhedsministeriet udarbejder, med TUG som sparringspartner, en ambitiøs national strategi for bedre tandsundhed til borgerne. TUG hjælper sideløbende med projektets andre indsatser med implementeringen af sundhedsstrategien. Projektet gennemføres med Danida-midler fra CISU.

TIDLIGERE PROJEKT
Efter et indledende pilotprojekt starter TUG i 2015 et projekt op i Rwanda. Projektet løber over tre år, og inkluderer 13 skoler med ca. 18.000 skolebørn fordelt over tre distrikter: Gasabo, Gicumbi og Nyamagabe.

Formålet er at forbedre børnenes tandsundhed og trivsel, så børnene kan få bedre udbytte af deres skolegang og dermed forbedre deres livsmuligheder. Igennem et skolebaseret tandbørstnings- og håndvaskeprogram, styrkes lokalsamfundets og særligt skolernes viden om tandpleje. Skolerne bliver derudover udrustet til at fortsætte tandbørsteprogrammerne ved projektets afslutning.

En undersøgelse foretaget ved projektets afslutning i 2018 viser, at der i løbet af de tre år er sket en forbedring af børnenes trivsel ude på vores projektskoler. Antallet af børn med tandpine falder med 84%, vi finder 67% færre tilfælde af tandkødsbetændelse og skolefraværet falder i samme periode med 54%.

RESULTATER

7.200

børn har ikke længere tandpine*

5.040

børn har ikke længere huller i tænderne*

7.500

børn har ikke længere tandkødsbetændelse*

*fra 2015 til 2018

Vil du udsendes på dentalmission?