Støt
give now
skip to Main Content

RWANDA

Vores udviklingsprojekt i Rwanda løber over 3 år, og inkluderer 13 skoler med ca. 18.000 skolebørn fordelt over tre distrikter: Gasabo, Gicumbi og Nyamagabe.

Formålet er at forbedre børnenes tandsundhed og generelle hygiejne, og derved forbedre deres livbetingelser, når de får mere udbytte af deres skolegang. Igennem et skolebaseret tandbørstnings- og håndvaskprogram, styrkes lokalsamfundets og særligt skolernes viden om tandpleje. Dette øger de lokales kapacitet til selv at håndtere og forebygge infektioner og tandproblemer. Samtidig vil der blive etableret en ’advocacy gruppe’, der samler relevante interessegrupper på distrikts- og nationalt niveau, hvor der advokeres for skolebaserede tandsundhedsinitiativer. Kernen i projektet er således kapacitetsopbygning og fortalervirksomhed, hvilket vil sætte fokus på en øget adgang til tandpleje for de fattigste dele af befolkningen. Projektet er en udvidelse af et tidligere projekt, som løb fra 2012-2015, og gennemføres med Danida-midler fra CISU.

HVORFOR RWANDA?

Det centralafrikanske land Rwanda er muligvis mest kendt pga. folkedrabet i 1994, hvor knap 1 mio. mennesker blev dræbt over kun et par måneders tid. Følgerne heraf har været enorme, og kombineret med ekstrem fattigdom og en hastigt tiltagende HIV/AIDS pandemi, har det resulteret i en traumatiseret befolkning, som kæmper for at klare en benhård hverdag.

Sundhedsministeriet i Rwanda foretog i 2008 en undersøgelse af de mest hyppige årsager til besøg på landets hospitaler – på plads nummer 1 står: sygdom i tænder og tandkød.

Så meget desto mere problematisk er det, at der i Rwanda kun er 37 tandlæger ud af en befolkning på 12 mio. mennesker. Det svarer ca. til, at én tandlæge skal kunne tage sig af mere end 400.000 patienter. WHO anbefaler, at der mindst er én tandlæge pr. 10.000 indbyggere.

Oveni dette kommer generelt manglende tandbørstevaner og et højt sukkerindtag, samt bredt manglende viden om mundhygiejne blandt befolkningen.

Alt i alt må man indse, at i Rwanda – som det er tilfældet med mange andre udviklingslande – er det ikke muligt blot at behandle sig ud af problemet. Man er nødt til også at tænke i forebyggelse.

SKOLETANDPLEJEN I RWANDA

3 ÅR – 18.000 BØRN

7.200

børn har ikke længere tandpine*

5.040

børn har ikke længere karies*

7.500

børn har ikke længere tandkødsbetændelse*

I alt

18.000

børn i alderen 6-12 år

*fra 2015 til 2018

 

MAG_4269
rwanda_8
JMP_7045

Vi tager udgangspunkt i skolerne

I Rwanda går ca. 85% af børnene i skole, med en færdiggørelsesandel på omkring 60%. Børnene går i skole fra de er helt små til deres tidlige teenageår, og i denne periode udvikles en stor andel af de adfærdsmønstre, man bibeholder resten af livet. Skolerne udgør altså en ideel ramme for promovering af tandsundhedstiltag, og derfor foregår meget af vores arbejde i Rwanda med udspring i skolerne.

Vi arbejder specifikt med 13 forskellige skoler fordelt på distrikterne Gikongoro, Byumba og Kigali, for primært at hjælpe skolebørn fra klassetrinene 1-6. Disse skoler er nøje udvalgt i samarbejde med hvert distrikts undervisningsministerium, og med SOS Rwanda, ud fra følgende kriterier:

  • Eleverne hører til de fattigste familier
  • Skolerne er dårligt stillede i forhold til andre skoler i området
  • Der er lige mange piger og drenge på skolen
  • Skole-testresultater i 6. klassetrin er dårligere end andre skoler i området
  • Fremmøde blandt eleverne er ringere end på andre skoler i området

Projektet vil hjælpe disse børn gevaldigt, men samtidig vil det i høj grad gavne både deres familier, lærere og områdets sundhedsarbejdere; fordi dette projekt har fokus på bæredygtighed og langsigtet sundhedsfremme, vil disse grupper bliver undervist og trænet i generel tandsundhed og basal hygiejne. Som del af vores fortalervirke, vil vi desuden arbejde løbende på at influere de relevante beslutningstagere og politikere.

Vil du udsendes på dentalmission?