Støt
give now
Skip to content

Foto: Jjumba Martin

Skoletandpleje i Rwanda

Vi arbejder for, at fattige børn i Rwanda får bedre sundhed, skolegang og trivsel gennem forebyggende tandpleje. Lokale partnerskaber og nationale sundhedsplaner er også i centrum for vores indsats.

I Rwanda er der mangel på tandlæger og tandfagligt uddannede. 13,2 millioner indbyggere må deles om cirka 130 tandlæger i hele landet og 305 primært uddannede tandplejere, som arbejder på lokale sundhedscentre, distriktshopitaler og private klinikker. Desuden betyder manglende tandbørstevaner, et højt sukkerindtag og ringe viden om tandsundhed blandt befolkningen, at rigtig mange børn lever med tandpine. Det skaber mistrivsel, højt skolefravær og udsigt til en dårligere fremtid.

I Tandsundhed Uden Grænser arbejder vi målrettet på at forbedre disse vilkår og give børn i Rwanda bedre tandsundhed ved at udbrede forebyggende tandpleje i landet. Det gør vi ved at etablere tandbørsteprogrammer og oplysningsarbejde på vores projektskoler. Elever, lærere og forældre undervises i vigtigheden af tandsundhed, og tandbørstning og håndvask er på skoleskemaet hver dag.

MAG_4269
rwanda_8
JMP_7045
En positiv forskel på få år

Med vores indsatser bidrager vi med enkle og effektive metoder til en positiv forskel: 85 procent færre børn har tandpine efter kun tre års indsats på projektskolerne i Rwanda. Vores undersøgelser viser desuden, at børnene opnår større læring og trivsel, når de får bedre tandsundhed  – dermed er vi med til at hjælpe dem på vej til et bedre liv.

Projektet er delvist finansieret af Danida-midler gennem CISU – Civilsamfund i Udvikling – og implementeret i et samarbejde med SOS Children’s Villages Rwanda. 

Som led i vores langsigtede udviklingsarbejde, udsender vi hvert år frivillige professionelle tandfaglige fra Danmark. De tager afsted for at hjælpe nogle af de mange børn, som har hårdt brug for akut tandbehandling. Derudover samarbejder vi med tandlægeskolen i Rwanda, hvor de studerende kommer i praktik på projektskolerne, for at understøtte det forebyggende oplysningsarbejde og behandle akutte smerter.

Målet er bæredygtighed

Vi etablerer tandbørste- og håndvaskeprogrammer på projektskolerne i samarbejde med lærere, sundhedspersonale og forældre, så lokale kræfter kan videreføre og udbrede viden om tandsundhed i landet efter, at projektet er afsluttet. I Rwanda faciliterer vi og rådgiver en national sundhedskomité, som er i dialog med de rwandiske myndigheder om at udarbejde en national tandsundheds strategi.

RESULTATER

7.200

børn har ikke længere tandpine*

5.040

børn har ikke længere huller i tænderne*

7.500

børn har ikke længere tandkødsbetændelse*

*fra 2015 til 2018

Vil du udsendes på dentalmission?