Støt
give now
skip to Main Content

GUATEMALANSKE BØRN HAR TANDPINE

Tandlæge Karin Kornø Rasmussen har været med TUG i Guatemala for at undersøge og få overblik over skolebørns tandsundhed i landet. Resultaterne fra undersøgelsen taler sit tydelige sprog; landet har et massivt behov for hjælp til at forbedre tandsundheden.

Sammen med den guatemalanske tandlæge Velvet Lopez besøgte Karin fem skoler, hvor de tilsammen fik undersøgt 150 skolebørn fra henholdsvis 2., 4., og 6. klassetrin. Screeningerne klarlagde børnenes tandpine, tandkødsbetændelse, tandsten og plak. Manglende tandbørstning sammenholdt med, at der i Guatemala ikke findes nogen form for offentlig børnetandpleje kunne tydeligt ses på børnenes tandsundhed. Hele 95% af de screenede børn led af karies og der blev registreret plak hos 86% af børnene. 81% havde blødning fra tandkødet.

For Karin var det især slående, hvor mange børn der aldrig havde været tilset af en tandlæge, og deres frygt for hvad der skulle ske, hvis de fortalte, at de havde ondt. Det var tydeligt, at rigtig mange børn aldrig børstede tænder, selvom de påstod de gjorde – næsten alle havde ifølge Karin en elendig mundhygiejne.

Næsten alle børnene havde en elendig mundhygiejne og rigtig mange af børnene vi tilså børstede aldrig tænder. De fleste fortæller, at de har oplevet tandpine, der har resulteret i, at det har været svært at spise og sove.

IMG_6106

Ifølge World Dental Federation er Guatemala et af de lande i verden med flest huller i tænderne per indbygger. Karins screeninger viste, at skolebørnene i gennemsnit havde mere end 6 tænder med huller.

Årsagen til den dårlige tandsundhed i landet skyldes primært fattigdom. I 1996 sluttede en 36 år lang borgerkrig, hvor der undervejs blev begået folkemord mod landets store Maya-befolkning. Idag er Guatemala et meget ulig land, hvor majoriteten lever i fattigdom. 59,6% af landets befolkning lever for under 12 kroner om dagen – næsten halvdelen lever i ekstrem fattigdom, hvilket vil sige for under 7,50 kr. om dagen.

BC3848AF-2F4E-4C4C-859F-8AD8E7928043

Derudover har landet ifølge World Dental Federation et er verdens højeste sukkerindtag per indbygger. Sukkerholdige produkter er billige og lettilgængelige. Karin så med sine egne øjne, hvor meget sukker børnene havde adgang til i løbet af en skoledag. Fra små boder omkring skolerne og fra skolens egne kantiner kunne børnene købe slik og sodavand for meget små penge og på visse skoler fandtes der slet ikke alternativer.

Mange fortæller, at de spiser søde sager og drikker sodavand hver dag og nogle udbryder ærligt, at sidste gang de børstede tænder, var sidste år.

I områder med ekstrem fattigdom var der dog lidt færre tilfælde af kariesangreb, hvilket ifølge Karin kan skyldes, at de lokale her ikke engang har råd til de usunde snacks, men kun har råd til at spise hjemmedyrkede og oftere lidt sundere fødevarer.

Etablering af TUG’s bæredygtige skoletandplejeprojekt kan ifølge Karin komme til at møde modstand fra regeringen i landet, hvilket vil vanskeliggøre processen. Dog er hun fortrøstningsfuld, da TUG er blevet primær samarbejdspartner med den lokale NGO Prodessa. De har blandt andet stor erfaring i at samarbejde med mellemlederne.