Støt
give now
Skip to content
GUATEMALANSKE BØRN HAR TANDPINE
Tandlæge Karin Kornø Rasmussen har været med Tandsundhed Uden Grænser i Guatemala for at undersøge og få overblik over skolebørns tandsundhed i landet. Resultaterne taler sit tydelige sprog; landet har et massivt behov for hjælp til at forbedre tandsundheden.

Sammen med den guatemalanske tandlæge Velvet Lopez besøgte Karin fem skoler, hvor de tilsammen fik undersøgt 150 skolebørn fra henholdsvis 2., 4., og 6. klassetrin. Screeningerne klarlagde børnenes tandpine, tandkødsbetændelse, tandsten og plak. 

For Karin var det især slående, hvor mange børn der aldrig havde været tilset af en tandlæge, og deres frygt for hvad der skulle ske, hvis de fortalte, at de havde ondt. Det var tydeligt, at rigtig mange børn aldrig børstede tænder, selvom de påstod de gjorde. De fleste fortæller, at de har oplevet tandpine, der har resulteret i, at det har været svært at spise og sove. 

ET LAND I FATTIGDOM
Den dårlige tandsundhed bunder bl.a. i fattigdom. I 1996 slutter en 36 år lang borgerkrig – en borgerkrig der især rammer Mayaindianerne i landet.

Under borgerkrigen finder et voldsomt folkemord på landets store Maya-befolkning sted. Efterveerne af krigen resulterer i, at landet i dag er et meget ulig land, hvor majoriteten lever i fattigdom. 59,6% af landets befolkning lever for under 12 kroner om dagen – næsten halvdelen lever i ekstrem fattigdom, det vil sige for under 7,50 kr. om dagen.

USUNDE SNACKS I SKOLEGÅRDEN
Ifølge World Dental Federation har Guatemala verdens højeste sukkerindtag per indbygger.

Sukkerholdige produkter er billige og lettilgængelige. Karin så med sine egne øjne, hvor meget sukker børnene har adgang til i løbet af en skoledag. Fra små boder omkring skolerne og fra skolens egne kantiner køber børnene slik og sodavand for meget små penge. På visse skoler findes der slet ikke alternativer. Mange fortæller, at de spiser søde sager og drikker sodavand hver dag og nogle udbryder ærligt, at sidste gang de børstede tænder, var sidste år.

Der eksisterer ikke offentlig børnetandpleje i Guatemala og dermed ingen der arbejder med forebyggende indsatser. 

RESULTATER
Ifølge World Dental Federation er Guatemala et af de lande i verden med flest huller i tænderne per indbygger.

Karins screeninger viser, at skolebørn i gennemsnit har mere end 6 tænder med huller. 95% af de screenede børn lider af huller i tænderne og der bliver registreret plak hos 86%. 81% har blødning fra tandkødet.

I områder med ekstrem fattigdom er der dog lidt færre tilfælde af huller i tænderne, hvilket kan skyldes, at de lokale her ikke engang har råd til de usunde snacks. Her er der kun råd til, at børnene spiser hjemmedyrkede og oftere lidt sundere fødevarer.

PROJEKTOPSTART

Etablering af Tandsundhed Uden Grænsers skoletandplejeprojekt er tiltrængt i landet, men kan ifølge Karin komme til at møde modstand. Blandt andet fra regeringen som kan komme til at vanskeliggøre processen.

Tandsundhed Uden Grænser har derfor teamet up med den lokale NGO Prodessa, som bliver den primære samarbejdspartner i landet. Prodessa har blandt andet stor erfaring i, at samarbejde med mellemlederne i Guatemala.

Vores arbejde

Er du nysgerrig efter at vide mere om vores arbejde og andre projektlande?
LÆS MERE