Som udsendt på dentalmission bliver du en del af et fællesskab, der sammen kæmper for at forbedre levevilkårene for de mest sårbare samfundsgrupper i verden.
Din faglighed vil blive udfordret og dine kompetencer sættes på prøve, når du behandler patienter under helt andre forhold end du er vant til fra Danmark.
Dentalmissionerne dig en unik mulighed for at møde andre kulturer, og for at få en dybere forståelse for deres daglige liv og udfordringer.
Tidligere udsendte har nedfældet deres oplevelser fra dentalmissionerne i en række rejseberetninger. Læs med og bliv klogere på hverdagen ude på projekterne.
Rwanda, vinter 2019 (PDF)
Rwanda, vinter 2018 (PDF)
Palæstina, sommer 2017 (PDF)

Tidligere udsendte fortæller her om deres oplevelser på tidligere dentalmissioner. Læs med og bliv klogere på, hvilke indtryk og oplevelser der gjorde mest indtryk på dem.
Søren
Tandlæge
Jeg har i flere år ønsket at være en del af TUG’s dentalmissioner, for at kunne hjælpe og gøre en forskel qua min erfaring som tandlæge.
Sasha
Tandplejer
Hvem vil ikke være med til at bringe flere smil i verden? Jeg tror på, at tænder betyder mere end blot den funktion de har.
Det overraskede mig meget, hvor lidt befolkningen ved om tænder og tandsundhed, men endnu mere hvor gode de er til at tænke i alternativer. Gad vide om man kan bruge salt til at børste tænder med? Hvorfor får små børn caries, når de hverken spiser slik eller drikker cola? Super gode spørgsmål, som netop viser en lyst og vilje til at forbedre den orale sundhed, men at der blot mangler ressourcer til at nå i mål.
Jeg har en drøm om at blive tandlæge, og at tage på dentalmission er et skub i dén retning. At være med til tandlægernes behandlinger er vildt fedt og virkelig en god måde at lære nye ting på. Og alle de mange forskellige munde man får lov til at kigge på. Wauw, der er jo ingen som er ens, og det er så fedt at se så meget forskelligt som muligt.
Mie
Klinikassistent
Som klinikassistent har min udsendelse med TUG været virkelig spændende og lærerig.
Jeg har de sidste mange år gerne ville afsted, og efter udsendelsen i år kan jeg med sikkerhed sige, at jeg helt sikkert skal afsted igen. Det har været en fantastisk oplevelse, som opfyldte alle mine forhåbninger og ideer om, hvordan turen ville blive.
Bjarne
Tandlæge
For mig som 70-årig tandlæge har det været en stor oplevelse at være på dentalmission i Rwanda, sammen med et dygtigt team.
Den første uge arbejdede vi i en flygtningelejr, den anden uge på et Health Center i Nyamgabe. Arbejdet bestod i smertebehandling, dvs. tandudtrækning, samt instruering i tandbørstning og øvrig tandpleje.
Vi arbejdede sammen med unge studerende fra Rwanda, der fungerede som tolke til patienterne og som søde og kyndige vejledere i mange af de andre praktiske ting, bl.a. markedsbesøg og safaritur.
Det, der gjorde størst indtryk på mig, var at folk havde tid. De ventede gerne en halv dag på behandling efter at være gået en lang vej til fods. Der var folk alle vegne, der gik, cyklede langs vejene, og vi mødte mange smilende, vinkende børn. Det er ikke utænkeligt, at jeg melder mig til en tur en anden gang.
Banan
Tandlæge
Allerede under min studietid havde jeg klare planer om at tage på mission med TUG, når jeg engang blev færdig.
Det kom en smule bag på mig, hvor fysisk hårdt det egentlig var at være på mission. På den gode måde! Samt hvor hurtigt man som team tilpasser sig den givne situation og de meget primitive arbejdsforhold. Det var super!
Det gjorde særligt indtryk på mig, at nogle af de børn, som vi behandlede, (glædeligt!) forvekslede mig med en anden tidligere TUG udsendt. Det viser helt klart, hvor stort et stykke arbejde, man gør som udsendt. Og ikke mindst hvor meget vores arbejde bliver værdsat og husket af befolkningen i de respektive destinationer.
Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg skal på mission med TUG igen og igen. Hvis man vil gøre en forskel med sin faglige titel i vores branche, så kan jeg kun anbefale at tage på mission.
Sofie
Tandplejer
Jeg har rejst med TUG til Indien som studerende, og siden til Rwanda. To rejser, der kun er begyndelsen på mit TUG-eventyr.
Jeg tror, det er yderst gavnligt, at man som sundhedsperson i Danmark udvikler evnerne til at forstå kulturforskelle.
I Indien oplevede mit team og jeg et stort kulturchok. Kropssproget, kastesystemet, maden der spises uden bestik og forståelsen af tændernes funktion var blot nogle af de ekstreme forskelle, vi stødte på. Vi var bl.a. udfordret af, at inderne ikke ønskede ekstraktion af tænder. Særligt ikke tænder i overkæben, fordi de er af den overbevisning, at tænder har en prop-funktion, der sikrer, at viden ikke forlader hovedet.
Jeg bliver aldrig færdig med at udvikle mine kompetencer, og jeg er bestemt heller ikke mæt af kulturelle rejseoplevelser. Derfor skal jeg af sted igen.
Mia
Tandlægestuderende
Jeg har altid elsket at rejse, og så snart jeg hørte om Tandsundhed Uden Grænser var jeg sikker på, at jeg skulle afsted.
Tanken om at kunne kombinere rejse og samtidig gøre en kæmpe forskel for nogle af verdens fattigste, var den perfekte kombination.
Det kom bag på mig hvor seje børnene var. Der blev grædt mange stille tårer, og langt de fleste klemte hårdt om bamserne og holdt ud, når det hele var rigtig træls og gjorde ondt.
Noget jeg især husker, er en dag da vi gik på gaden og en ældre dame råbte efter os. Vi blev først lidt forskrækkede, men vores tolke oversatte for os, og det viste sig, at hun velsignede os og fortalte vidt og bredt på markedet om vores gode gerninger og om, at vi havde hjulpet hende af med smerter.
Min første udsendelse gjorde stort indtryk på mig, og jeg håber meget på at kunne gentage oplevelsen og hjælpe endnu flere mennesker.
Ida
Tandlæge
Da jeg besluttede at tage med TUG på dentalmission i Rwanda, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville få en oplevelse for livet.
At komme af sted med et team af dedikerede unge som ældre tandlæger/tandplejere/klinikassistenter, der alle var villige til at yde deres bedste i TUG’s ånd, var en stor fornøjelse. Grunden til, at jeg valgte destinationen Rwanda var min nysgerrighed efter at opleve det autentiske Afrika på godt og ondt, og dét må jeg sige blev indfriet til fulde.
De bedste ønsker om et frugtbart fremtidigt samarbejde.