Dårlig tandsundhed truer udviklingslande
Dyr tandpasta, 27 tandlæger til en hel befolkning, onde ånder og orme i
tænderne? Det er virkeligheden i mange udviklingslande. Den 20. marts
sætter vi fokus på god tandsundhed.
Af Sofie Amalie Blomsterberg, TUG Kommunikationsmedarbejder, 20. marts 2018
Vidste du, at der er flere, som ejer en mobiltelefon end en tandbørste på verdensplan? Det er tankevækkende fakta, og derfor er den 20. marts World Oral Health Day, hvor der sættes ekstra fokus på god tandsundhed. I Tandsundhed Uden Grænser (TUG) arbejder vi for at forbedre tandsundheden blandt de mest udsatte befolkningsgrupper i udviklingslande.
Onde ånder i tænderne
I TUG møder vi ofte fordomme og overtro om tænder blandt verdens fattige. I Cambodja har vi oplevet en gammel overtro om, at smerter i tænderne skyldes orme. For at “dræbe” ormene dryppes der eksempelvis batterisyre på den smertegivende tand, indtil den ikke gør ondt mere. Vi har også mødt overtro i form af onde ånder i tænderne. Hos en ung dreng så vi en nedbrudt mælketand, der for længst burde være faldet ud af sig selv. Da vi endelig fik trukket tanden ud efter meget besvær, viste det sig, at den var sømmet fast med en træsplint for på den måde at dræbe ånden. I Indien har vi mødt piger med rådne tandstumper, som de ikke vil have trukket ud, fordi de er bange for at virke mindre attraktive for giftermål, hvis de mangler deres rigtige tænder. Så vil de hellere leve med tandpine.
Disse forestillinger gør det vanskeligere for de frivillige tandfaglige, vi udsender, at udføre den nødvendige behandling. Det er samtidig noget, som vi og vores lokale samarbejdspartnere skal tage højde for i de udviklingsprojekter, vi gennemfører, da vi skal arbejde med at nedbryde disse opfattelser, når vi underviser børn og voksne.
Tænk mund, tænk sundhed
I Rwanda er der i dag kun 27 tandlæger til omkring 12 millioner indbyggere. I Danmark ville det svare til, at vi havde 12 tandlæger til hele befolkningen. I Danmark tager vi efterhånden vores gode tandsundhed for givet, og de fleste ser et besøg hos tandlægen som et nødvendigt onde, de allerhelst er foruden. Det kan ganske vist gøre ondt på pengepungen, men det er klart at foretrække frem for at have ondt i tænderne. Faktisk anslår World Dental Federation, at tandpine er den almindeligste årsag til skolefravær i mange udviklingslande og anslår også, at der hvert år går millioner af skole- og arbejdsdage tabt, som følge af caries og tandpine.
Vi har alle set billeder af smilende indiske mænd med få eller ingen tænder i munden, men tandsygdomme isolerer sig ikke alene til et tandløst smil. Munden er indgangen til resten af kroppen, og sygdom i tænderne kan føre til sygdom i resten af kroppen.
En usund og sukkerholdig kost sammenholdt med ringe eller ingen adgang til tandbørster, fluortandpasta og behandling betyder, at utroligt mange mennesker i udviklingslandene lever med daglige smerter i tænderne. Når de opsøger hjælp, kan det være hos et sundhedspersonale, der ikke er uddannet inden for tandpleje, eller hos selvlærte “gadetandlæger”.
Om World Oral Health Day
World Oral Health Day bliver hvert år fejret den 20. marts, og er en international dag, der sætter fokus på vigtigheden af god tandsundhed.

Kostbare tandbørster og tandpasta
I Danmark har vi gennem velfærdsstaten opbygget en skoletandpleje, der sikrer regelmæssige tandtjek og undervisning af børn i folkeskolen for på den måde at forebygge tandsygdomme og udbrede viden om, hvordan man bevarer sunde tænder livet ud. I udviklingslandene eksisterer denne viden oftest ikke, og for de fattigste kan en tandbørste og tandpasta koste op mod en hel uges løn.
God tandsundhed alene er ikke løsningen på alle helbredsproblemer i udviklingslandene, men det er helt klart et skridt på vejen. Vi ved af erfaring, at forebyggelse er vejen frem. Det har vi set i Danmark og i andre vestlige lande. Sundhedsstyrelsen har opgjort, at den kommunale tandpleje gennem de sidste 25 år har fået antallet af 18-årige uden huller i tænderne til at stige fra 15 procent i 1993 til 50 procent i 2017. Vi er dog ikke i mål. World Dental Federation vurderer, at caries er den mest almindelige ikke-smitsomme sygdom i verden, og i lavindkomstlande har 95 % af alle teenagere ubehandlede tandsygdomme.
Det er derfor, at vi i TUG har fokus på de langsigtede løsninger. Vi gennemfører basale skoletandplejeprogrammer, hvor børnene oplever tandbørstning som en fast del af hverdagen. Børnene undervises i god mundhygiejne, og hvordan man børster tænder. Det gør vi i samarbejde med lokalt sundhedspersonale, lærere og forældre. På den måde opbygger vi den lokale kompetence og kapacitet inden for forebyggelse og behandling af tandsygdomme, så de med tiden selv har evnerne til at videreføre arbejdet. Derudover indgår vi i dialog med beslutningstagere inden for sundhed og uddannelse, for på den måde at påvirke dem til at prioritere forebyggelse af tandsygdomme i deres sundhedsstrategier.
Hjælpen virker. I Rwanda er antallet af børn på de vores projektskoler med tandpine faldet fra 44 procent ved projektstart i 2015 til 7 procent i 2017. Samtidig er antallet af børn med synlig caries faldet fra 45 procent til 16 procent.
Vi håber på, at du sammen med os vil bruge den 20. marts på at markere, at alle fortjener retten til en sund mund.